2010. febr. 28.

Szomorúan a szovátai Bernády villáról

Marosvásárhely a város, amelyet Bernády György felvirágoztatott. Híres polgárok albuma cím alatt találtam: "Nevéhez fűződik Marosvásárhely modern városközpontjának kialakítása, villany- és vízvezetékkel való ellátása, a közigazgatás újjászervezése, intézményhálózat létrehozása, középületek, gyárak (gázfejlesztő üzem, közüzemek épületei, raktárépületek, téglagyárak növelése, korszerűsítése, közvágóhíd, vámházak, kertészet és üvegházak) építése. Polgármestersége alatt épültek, mára már a város jelképévé vált Városházán és Közművelődési Palotán kívül többek között: öt elemi iskola, polgári iskola (ma műszaki egyetem), felsőkereskedelmi iskola (ma műszaki egyetem), leánygimnázium (ma Papiu Ilarian liceum), katonai alreál iskola (ma orvosi egyetem), kereskedelmi és iparkamara, továbbá 117 új utca nyitása, 3000 telek kialakítása, a Maros szabályozása (Lenarduzzi céggel köt erre szerződést), gátépítés, Műcsatorna és hidak építése, víztisztító üzem, víztározók, szennyvíztelep építése, Gyermekmenhely (ma TBC Klinika), Polgári Sportlövőde (ma vendéglő) a Somostetőn."
Ma hajnalban, a neten tallózgatva találtam dr.Bernády György, Marosvásárhelyet egykor felvirágoztató polgármester pusztuló szovátai nyaralójáról szívszorító képeket...
A Marosvásárhelyi Népújság írta: Dr. Bernády György özvegye 1946-ban, még az államosítást megelőzően eladta a villát Rosa Solomon Bukarestben élő gazdag orvosnőnek, aki nem sokáig örvendett neki, hiszen nem sokkal a vásárlás után államosították,a fürdővállalathoz került, évtizedekig fürdővendégeket fogadtak benne, a rendszerváltást követően lakatlanná vált. Mivel visszaigényelték, a fürdővállalat teljesen levette róla a gondját. A 90-es évek elején Szovátán megalakult Bernády Közművelődési Egylet egyik célkitűzéseként fogalmazta meg, hogy amennyiben sikerül átvenni az épületet, akkor oda múzeumot, művelődési központot rendeznek be. Erre 1993-ban az Illyés Közalapítványtól 425.000 forint támogatást kaptak. Mester Zoltánnak, a művelődési egylet elnökének kitartó igénylése sem vezetett eredményre. Az épületet - arra hivatkozva, hogy a vásárló Rosa Solomon örökösei élnek - nem kaphatta meg a civil szervezet. Mivel az USA-ban és Düsseldorfban élő örökösök semmit nem tettek az épület megmentéséért, sem őket, sem gyerekeiket nem igazán érdekli az épület, mégis ragaszkodnak hozzá, mert csupán a telek több százezer eurót ér. Gyakorlatilag nem mondanak le jussukról, de intézkedni sem akarnak sorsáról.

ELVÉSZ A NYOM...

Ahol a képek láthatók:
http://www.errearra.eoldal.hu/fotoalbum/erdely/pusztulasra-itelt-bernady-villa---szovata

Nincsenek megjegyzések: