2010. febr. 4.

Palócföldi töredékek

CIVITAS FORTISSIMA - Balassagyarmat
Megnéztük Matúz Gábor: A legbátrabb város c. filmjét, a Duna TV műsorán. Nagy sikerrel játsszák az Uránia Nemzeti Filmszínházban és DVD-n is kapható. Hiánypótló!
Az alábbiakat olvastam a film ajánlójában: "1919. január 29.-én a helybéli polgárok (vasutasok, iparosok, kereskedők, orvosok, tanárok, diákok) és a környékben állomásozó katonák néhány egysége kiverte Balassagyarmatról a várost két hét óta megszállva tartó cseh csapatokat. A honmentő akció jó néhány halálos áldozatot is követelt, és sokan megsebesültek az összecsapásokban. Az akkor alakulóban lévő csehszlovák állam antant parancsnokság alatt álló hadserege azzal a szándékkal lépte át a demarkációs vonalat (az Ipoly folyót), s foglalta el Nógrád vármegye székhelyét, hogy majdani határait még délebbre tolja, s ezzel kész helyzet elé állítsa a nagyhatalmakat az első világháború utáni helyzetet rendezni szándékozó párizsi béketárgyalásokon. A példaértékű városi összefogás azonban megakadályozta, hogy a cseh légió katonái hosszú távra berendezkedjenek az Ipoly bal partján, s ezzel megmentettek egy darabka Magyarországot a jövőnek. A dicső emlékek mellett tehát máig kézzelfogható eredménye van a kiontott vérnek, ezt a győzelmet senki idegen hatalom nem írta felül, Balassagyarmat ma is Magyarország része."

Tallózgatva képeink között, ízelítő:

CIVITAS FORTISSIMA szobor Balassagyarmaton

Páris patak völgye, a "palóc Grand Kanyon" Balassagyarmat és Ipolytarnóc között a "kispiros" még az elmúlt nyáron szállított utasokat
Az Ipoly a határ...

Különös módon nem volt kedvünk átkelni!

Az Ipoly Pösténypusztánál:


Hogy a folytonosság meg ne szakadjon, egy csónakot gondosan közbeiktattak a hídépítők...


Hűsölnek a tehenek az Ipoly partján, mi meg gyalogolunk a hőségben Ráróspusztára...


Megjött Ráróspusztára Balassagyarmatról a vonat, a vasutas fogadja:

5 megjegyzés:

sat. írta...

Még magyarok élnek a gyászhatár mindkét oldalán, noha ezt az egyiken gyakran elfelejtik.
S a jövő?
Hálás köszönet a "béjeddzésekér'" s képekér'.
S minden jó"u"t kívánunk!
Szeretettel Ilona s Tibi

ÉvaZsuzsanna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
ÉvaZsuzsanna írta...

A Muzsikás együttesel küldöm az üdvözletet http://www.youtube.com/watch?v=bOntZWqFcwM

ÉvaZsuzsanna írta...

Jaj, egy s lemaradt, helyesen: együttessel

Annamarie írta...

Kercaszomor és Balassagyarmat a Communitas Fortissima és a Civitas Fortissima kapcsán "testvér" települések. Mindkét helyen annak idején a bátorság győzedelmeskedett. A hétvégén DVD-ről láttam a filmet, nagyon jó, bátran ajánlom mindenkinek! És köszönöm a kommentet :-)