2011. jan. 3.

Brüsszelben huszárosan, ló nélkül


Közel húsz éve már, hogy 4 munkatársnőmmel megbeszéltük, nem ömlesztjük a családi kasszába az elmúlt negyedéves rajzasztal fölötti görnyedésünk jutalmát, prémiumunkból befizetünk egy BENELUX körútra. Emlékezetes a megcsodált Belgium, Hollandia, Luxemburg, az amszterdami séták, Rotterdam hatalmas kikötője, Gent, Aachen látnivalói, a parfümillatú luxembourgi utcák, a gyémántcsiszolók utcája Antwerpenben, közelében egy más világ, az antwerpeni régi zsidónegyed utcáinak hihetetlen mocska, elhanyagolt házai.
Nem gondoltam akkor, Brüsszelben járva, hogy ez a szobrocska még magyar ruhát is fog viselni...

"Magyarország január elsején kezdődő európai uniós elnökségének tiszteletére a következő hat hónap során többször is magyaros ruhákba öltözik majd Brüsszel világhírű jelképe, a pisilő kisfiú, azaz Manneken Pis.

A belga főváros szívében, a világ egyik legszebb terének tartott Grande Place-tól nem messze található szobrocskának több mint hétszáz különböző öltözéke van. Ezek a helyi múzeumban egész évben megtekinthetők, de hetente több alkalommal magára is ölt közülük egyet-egyet. A ruhatár folyamatosan bővül, neves alkalmakkor a látogatók szívesen kedveskednek ruhával ajándékként.

A brüsszeli magyar kulturális intézet tájékoztatása szerint a magyar elnökség tiszteletére először január 3-án huszárruhában lesz látható a Manneken Pis. Március 7-én matyó népviseletben, május 2-án alföldi subában, majd június 7-én ismét huszáröltözékben fogadja naponta több száz látogatóját.

(Kossuth Rádió/MTI)"

Szívesen megnézném újra!

Nincsenek megjegyzések: