2014. nov. 8.

Déli végektől búcsúzóban Herkulesfürdői kaland, kevés szóval, sok képpel

Kanyarog a Cserna patak, a fák jótékony takarásában az egykor Európa szerte legszebb, legkedveltebb fürdőhely...
A Cserna patak völgyének központjában felújított elegáns Ferdinánd hotel, ahol megszálltunk. Korai kelő vagyok, bekapcsolom a tévét, hallgatom a román himnuszt, (már itthon nézem meg, magyar fordítását) sok strófája van, vagy végtelenítve adják? Közben tájképek, zászlóerdő - kikapcsolom.
Herkulesfürdő fáj!
A történészek szerint még Traianus római császár építette ki a fürdőkolóniát, ami a népvándorlás viharaiban szinte teljesen elpusztult. A 18.században kezdték újra felfedezni a hajdani fürdőtelepet, 1734-ben gróf Hamilton osztrák altábornagy indítványozta, hogy építsenek egy katonai egészségügyi gyógyhelyet, a mélyből feltörő gyógyhatású meleg vizet hasznosítva. A római romok alapjára felépítették a Herkules fürdőházat. A szabadságharc után kezdődött a felvirágzás, egymás után építették a fürdőházakat, fogadót. Monumentális gyógycsarnokot építettek, benne a kaszinóval, a csatlakozó Ferenc József és Rudolf palotáit, szemben Sissy palotáját.
Ma ilyennek láthatjuk:
Kaszinó
A park fellobogózva
 A híd átvezette egykor Sissyt és a császárt is a Szapáry fürdőbe, ma óvakodva lépdelünk deszkáin
 Kaszinó és park részlet
Ferenc József palotája:



Kinek kéne telefonálni, hogy ez az állapot tűrhetetlen?
Ugye, milyen romantikus, ahogy Ferenc József palotája csatlakozik a trónörökös palotájához?
 Pusztulóban...
 Sissy palotája:
Hírek keringenek a privatizációról, egy-egy felújítás is elkezdődött, de micsoda rossz gazda az, aki ilyen megdöbbentő nemtörődömséggel bánik tulajdonával!. Nem a tetőt javítják ki először, hanem bevakolják az épületet, a tető meg beázik...Herkulesfürdőt Olténiából telepítették be, ők így dolgoznak...

 A 19. században épült a reneszánsz Szapáry fürdő is, Alpár Ignác tervei szerint. Ma műemlék, a tábla tanúsítja...
Ez volt kedvenc fürdője nemcsak Szapáry Gyula miniszterelnöknek, hanem Ferenc Józsefnek és Sissynek is, nekik külön fürdőmedencéjük volt az épületben.
Ez a reggeli séta Sándor vezetésével, igazán felejthetetlen!
Ki tudott volna nélküle bejutni a Szapáry fürdő lezárt romos épületébe közülünk? Vele sikerült mindenkinek, aki vállalkozott, hogy átpréselje magát a szűk lyukon, amit tán a kutyák ki-be járkálására nyitottak...


A belépődíj
Igen keservesen, segítséggel, húztak-vontak, de csak bebújtam:
Hűséges követőink:
Amit bent láttunk, arra alig van szó:
Mennyezet a fogadótérben
Zsolnay szökőkút a lepusztított tér közepén:
szökőkút részlete
Régi képeslapon ugyanez
Fürdőfolyosó
 Fürdőfolyosó, kár, hogy nem mentünk közelebb, a végén lévő ív felirata érdekelt volna, de siettetett az őr


Kinagyítva látható az oszlopfőn az építés és a tatarozás évszáma
Fürdőfülke 2014-ben:
A 19. században épültek a a telep késő barokk és klasszicista stílusjegyeket ötvöző elegáns villái, a kor osztrák és magyar vezető rétegeinek, értelmiségének kedvelt pihenőhelyei a korzó két oldalán. Ma nem egyedi eset a Szapáry fürdő pusztuló állapota, vajon hogy nézhet ki a többi palota belülről?
A Herkules tér a település legősibb része és központja is ekkor épült ki. A tér közepén Herkules bronzszobra a posztamens négy oldalán egy-egy oroszlánfej vízköpővel. Adam Rammelmayer és Joseph Glanz bécsi mesterek alkotása
Herkules tér
A tér végében dombtetőn áll az 1838-ban  Nagyboldogasszony tiszteletére épült katolikus templom. Egykor Herkulesfürdő Magyarország legszebb és legkedveltebb fürdőhelye volt.
Hoepfner Guido tervezte Herkulesfürdő egyetlen magyar szecessziós palotáját, a József főherceg szállodát.  Ma így néz ki:




 Ferdinánd hotellel szemben, innen indul a folyosó a császári fürdőhöz...
 Hotelünk a háttérben, elől a fürdő és a rotunda, most lerobbant diszkó
 Fürdőépület tetején Herkules szobor
 https://www.youtube.com/watch?v=Vzdb48AS4wY hallgatjuk a buszban elmenőben, búcsúpillantás a vasútállomás épületére már elsuhanóban,
és még ez is Herkulesfürdő



Temesvár felé vesszük az utat, arról is beszámolok majd...

1 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Kovács Attilától szerzett információ, amivel helyesbítem bejegyzésem téves adatait:
"Nem volt se Ferenc Józsefnek se Sissynek palotája itt.Ferenc József szálló létezett és a Tatártzy villa, amely ma a királyné nevét viseli és egész annak haláláig Tatártzy Károly tulajdonát képezte.Erről a későbbi miniszterelnök Wekerle Sándornak maradt fenn egy feljegyzése.Itt szállt meg a királyné amikor Herkulesfürdőn tartózkodott.A trónörökösnek szintén nem volt itt palotája.Ferenc Józsefnek nem volt a Szapáry fürdő kedvenc fürdője.Sőt elég ritkán fordult meg itt, akkor is inkább hivatalos alkalmakkor.A szabad idejét Ischlben töltötte és inkább vadászgatott.És Szapáry Gyulának sem, hanem az építéskor ő volt miniszterelnök."