2014. márc. 31.

TEXAS ÉS VÉGÜL DÉL-BRAZÍLIA... nekem hihetetlen messzeség!


Az 1848-49-es szabadságharc bukása utáni történetnek feltárul néhány részlete.
Auffenberg Ormay Norbert ezredes az aradi vértanú

Norbert von Auffenberg nevét Ormayra akkor változtatta, amikor a szabadságharchoz csatlakozott
Az özvegy gyermekét hátrahagyva kimenekül Magyarországról, Konstantinápolyban hajóra szállva Brazíliában új életet kezd.

Barabás Miklós festménye  Ormayné Rozsváry Vilma 1850
    Moritz Auffenberg von Komarów németül Moritz Freiherr von Auffenberg, Graf von Komarów a Császári és Királyi Haderő gyalogsági tábornoka, majd az Osztrák–Magyar Monarchia hadügyminisztere volt. Emlékirataiban írja, ha nem találják meg a gyermeket, ő az örökség várományosa (Aus Österreich-Ungarns Höhe und Niedergang - Eine Lebensschilderung)  A képen már visszavonultan bécsi otthonában:

Moritz Auffenberg von Komarów németül Moritz Freiherr von Auffenberg, Graf von Komarów

A gyermeket egy középosztálybeli házaspár nevelte fel, már köztisztviselőként dolgozott, amikor megtudta, hogy ő a Haynau által felakasztatott Auffenberg Ormay Norbert fia, szülőanyja pedig az a Rozsváry Vilma, aki várandósan özvegyült meg. Vilma Brazíliában férjhez ment egy gazdag földbirtokoshoz, az 1880-as évek közepéig élt. Végrendeletében vagyonát elveszett fiára hagyta, "ha meg tudják találni". 
Megtalálták, a hatalmas örökség fenekestől felforgatta az addig szerényen élő család életét. 1885-ben harmincöt éves korában állt be a nagy fordulat az addig köztisztviselőként dolgozó Ormay II. Norbert életében, amikor utolérte a nagy örökség.
 Állását odahagyva feleségével és két fiával Texasba ment, birtokot vásárolt, marhatenyésztéssel, kereskedéssel kezdett foglalkozni, "marha-báró"-nak csapott fel. A texasi korabeli újságok hosszú cikkekben számoltak be csodálatos bevonulásukról, a csillogó hintókról, a nagy felhajtásról és gazdagságról. Az emberek összecsődültek megcsodálni az ékszerrel kirakott hintókat, a szolgák hosszú sorát, az európai divatot, ahogy ez az európai arisztokrata bevonult Texasba. Ormay 1886 június 5-én Galvestonból San Antonióba ment, az akkori texasi marhatenyésztés fővárosába, és ott a St. Leonard szállóba költözött be. A San Antonio Express újság így írta: "Norbert von Ormay a magyar arisztokrata a környéken szándékozik egy nagy uradalmat (ranch) venni." A Medina folyó partján megvette az uradalmat a kastéllyal. A "Medina vár"-ban alig másfél évig élt, majd rejtélyes módon távozott, feleségét és két fiát, az 1876-ban született Norbertet és 1877-ben született Fredericet elhagyta, dolgait is rendezetlenül hagyva távozott, soha vissza nem tért a nevét felvevő és viselő helységbe.  Bár alig több, mint 18 hónapot töltöttek itt, a ház még mindig, a XXI. sz. elején is "Von Ormy Castle". A településnek 1965-ben 100 lakosa volt és 3 vállalkozása, 2000-ben pedig már 1300 lakosa 20 vállalkozása. Napjainkig is megtartják évente a felvonulást a helybéliek, a település két neves személyisége vezetésével vonul fel, felidézni az alapító gróf és grófnő emlékét.
A városka címere:
A "Von Ormy Castle" a texasi Medina folyó partján:
 A Von Ormy újság felfedezte, hogy gróf Ormay 1896-ban elhagyta a Von Ormy texasi helységet és Brazíliába utazott, hogy ott átvegye anyja még megmaradt örökségét, majd Rio de Janeiróból Baltimore Marylandba hajózott. Néhány nappal később feleségül vette a hobokeni - New Yersey - Emma B. Hoschkét, miközben még mindig Francisca grófnő férje volt, aki a texasi kastélyban maradt. Ezután a gróf és Emma Németországba, Berlinbe mentek, ahol felfogadták Friedrich Gustav Steiglich ügyvédet, aki visszatért Texasba az ügyek rendezésére.
1886 decemberében Francisca grófnő és fia gyakran utaztak San Antonióba, ahol is a St. Leonard szállóban szálltak meg. Talán Norbertről szerettek volna hírt hallani, aki akkor még nem tért vissza. Francisca itt találkozott először a német ügyvéddel, Steiglich-el, akinek fogalma sem volt a grófnő létezéséről. Az első találkozásuk után ezt írta: "Találkoztam egy nővel, aki azt állítja, hogy Norbert felesége és a kastélyban lakik." Végül az ügyvéd 14.000 dollárért eladta a házat a berlini Oscar Schmidtnek, Francisca megkapta az összeg felét és fiaival visszatért Németországba.
1888-ban a Berlinben élő Ormay és felesége Emma Brazíliába Bahiába hajóztak, de nem sokáig maradtak ott. Ormay kézhez vette örökségének még fennmaradt részét és ebből Montameroles, Nuevo Leon Mexikó környékén vásárol több haciendát. A Von Ormy Star nem tudta felderíteni, hogy mi történt Emmával és egyáltalán követte e a grófot Mexikóba. 1891-ben a San Antonio Expressnek adott interjúban Ormay felvilágosult gyárosként mutatta be magát. Dicsérte Porfirio Diaz mexikói elnököt, hogy iparosította Mexikót és sok új európai beruházót szerzett az országnak. Példának hozta fel a Monterreyben nyílt első Anhauser-Busch sörgyárat és azt a tényt, hogy a mexikóiak milyen élvezettel isszák a német sört.
 1898-ban Ormay ismét Texasban volt. Harmadszor is megnősült, az új feleség a San Antonio-i Elise Henrietta Mehrmann volt. Elsie és Norbert először New Yorkba, majd Németországba utaztak nászútra. Visszatértük után Galversonban telepedtek le a 2714 Market utcán. 1884-ben Ormay bírósági eljárást indított Oscar Schmidt ellen, aki a Medina folyó parján lévő kastélyt megvette. A kereslet szerint Schmidtnek a 14.000 dollár vételárat földben kellett volna kifizetni Németországban. Ormay később rájött, hogy Schmidt csaló, és a föld, amit cserébe igért a kastélyért, nem is az ő tulajdona. A sorozatos üzleti fiaskók és a sikertelen ingatlan befektetések nagy veszteséget mértek Ormay vagyonára.
A galvestoni újságokban megjelent hirdetés híven tükrözi a korabeli viszonyokat: "Hogyan lehetsz valódi orvos. Levelező kurzus. Cím: Illinois Egészségügyi Egyetem Chicago"
Levelezésen keresztül Gróf Ormay Dr. Ormayvá vedlett át.
Az Illinois Egészségügyi Egyetemet vagy más néven Független Orvosi Egyetemet, vagy Metropolitan Orvosi Egyetemet Dr. James Armstrong alapította Chicagoban1896 áprilisában.
Célja: A tudományokban, egészségügyben és gyógyításban jártas tanítók kiképzése, amely felkészíti a tanulókat az állampolgárság kötelezettségeire és jogaira, miközben a végzett tanítóknak belátása szerint további végzettséget és diplomát adományoz.
Az egyetem hamar beleütközött az orvosi társadalomba, amiért levélben megszerezhető orvosi diplomát osztogatott. Még 1896-ban Illinois állam igazságügy minisztere beperelte az egyetemet, a legfelsőbb bíróság visszavonta az egyetem működési engedélyét, mivel az soha nem folytatott orvosi kiképzést és csak azért alapították, hogy levelezésen keresztül orvosi diplomát osztogasson olyan államokban praktizáló "orvosoknak", ahol nem kívánják meg a megfelelő képesítést.
Az időközben újdonsült orvos, Dr. Ormay orvosi rendelőt nyitott Galvestonban, megkezdte az orvosi diplomák osztogatását. Erről a Chicago Tribün így számolt be: Dr. Ormay aki kilenc hónappal ezelőtt ment a texasi Galvestonba egy Kikapoo indián orvosi felszereléssel, letartóztatták, azzal vádolták, hogy 25 és 125 dollár fizetség ellenében mint az Illinois Egészségügyi Egyetem ügynöke, diplomát adott ki, anélkül, hogy valakinek ezért bármi tanulmányt kellett volna elvégezni, az "orvostan hallgatóknak" csupán néhány kérdésre kellett válaszolniuk. Ormay bevallotta, hogy ő is pénzért vásárolta orvosi diplomáját. Dr. Armstrong egy évet ült börtönben, de Ormayt felmentették, mivel ő még a hivatalosan bejegyzett egyetemről kapta diplomáját. Felesége Elsie von Ormay továbbra is mint szülésznő működött.
A botrányt követően Ormay ismét pályát változtatott, és 1898-ban mint pék volt bejegyezve a Galvestoni Városi Címjegyzékbe. 1899-ben Ormay eltűnik a további feljegyzésekből, valószínűleg az 1900-as hírhedt viharnak lett az áldozata.
Fia, Ormay III. Norbert 1900. január 16-án Németországból hajózott át Brazíliába a fedélközben mint asztalos. A hajón ismerkedik meg Emilia Zollnerrel, akit aztán feleségül vesz. Letelepedett Rio Grande do Sul, nagyrészt németek lakta településen Dél-Brazíliában. Nagyon zárkózott ember volt, nem mesélt családjának az ősökről, félt a politikai megtorlásoktól, féltette családját, főleg a második világháború alatt, amiért egy forradalmár leszármazottai. Szerteágazó a család, magyarok, lengyelek, németek, stb. Az idők teltek, változtak, ma már kutatják eleiket az Ormayak...

Ormay III Norbert és felesége Cecilia Zolner itt még csak 3 gyermekével :
Nyolc gyermekük közül csak kettő érte meg a felnőtt kort,
Julio Fernandes von Ormay (1902-1982)

Julio Fernandes von Ormay lóháton, az aradi vértanú dédunokája
Julio Fernandes von Ormay lóháton fotójának hátoldala
   igazolványképe:

                                                és Alma Vilma von Ormay (1908-1992)
Alma Vilma von Ormay az aradi vértanú dédunokája

Alma Vilma von Ormay lányai Olga és Nadir 1945.


 Régi fényképek közt őrzi a család a Budapesten, a Magyarok Első Világtalálkozójának megnyitója alkalmából készült csoportképet a Nemzeti Múzeum lépcsőjén:

  
Ezen a találkozón részt vett az aradi vértanú Ormay Norbert unokája is, eljött Brazíliából. A csoportképen barnán kiemelve. 
A ma is Dél-Brazíliában élő Ormay család elhagyta az arisztokratikus "von"-t, ma mint Ormay család ismert Brazíliában. 
Ormay III. Norbert, az aradi vértanú unokája

 Honnan tudom mindezt?

Felfedezte gyulai blogbejegyzésemet http://amulok.blogspot.hu/2013/11/oktobervegi-verofenyes-napok-gyulan.html egy Brazíliában élő leszármazott férje, Primo Luchini, aki a családi kapcsolatokat igyekszik felderíteni.
Ormay III. Norbert a gyerekeinek és unokáinak semmit nem mesélt családjáról, úgy tűnt, mintha félne valamitől, írta a családi kapcsolatokat kutató Luchini úr. Megdöbbentő, hol volt már a szabadságharc! A közösségi oldalon kerültünk kapcsolatba, ismerősének jelölt, családi csoportjukba is bevett, bár én csak érintőlegesen tartozom oda. Felesége Ormay leszármazott, Julio Fernandes von Ormay unokája, ezért kutatja a szövevényes, sokfelé indázó családi szálakat. A "gugli" fordítóprogramja segítségével váltottunk üzenetet, én a magyarra fordított portugál szövegen mulattam, a São Pauló-i úr pedig a portugálra fordított gépi gyöngyszemen mulathatott. Segítséget kér további rokonok felkutatásához....Mint írja, ma már büszkén vállalják a rokonok, hogy Auffenberg Ormay Norbert leszármazottai. Újabb levelében beszámol arról, hogy felesége, az aradi mártír ükunokája, kérheti a magyar állampolgárságot, feltétel, hogy alapfokon beszéljen magyarul:
MARIA DO CARMO ORMAY MOLAS
Luchini úr azt is írja, hogy most tanulnak magyarul, már ismernek néhány szót: kávé, bor, vonat, keresés...
Időközben sikerült Gyuláról megkapnom Patay László képéről a fotót::
2 megjegyzés:

G.Marta írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
ÉvaZsuzsanna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.