2014. jan. 15.

Időutazás szüleimre emlékezve

1946. január 15.
Budapest hajnali fél öt a Bókay János utcai klinikán felsír a "kis postás" -így mesélte édesanyám, jellegzetes síró hangomra mondták a nővérek: "sír a kis postás", postai vándorkelengyében... Farkasordító hideg, fűtés nincs a klinikán, így az anyák testükkel melegítik porontyaikat. Köszönöm, hogy kibombázva, földönfutóvá téve is vállaltatok.
Hírmorzsák arról a napról:
Herbert Lehman, az UNRRA főigazgatója táviratban értesíti Tildy Zoltán miniszterelnököt, hogy a szervezet 4 millió dollár értékű sürgős segélyt nyújt Mo-nak.
  " A dunai hidak 1944/45 telén bekövetkezett elpusztítása után a főváros első, bár csak ideiglenes hídja a Parlament déli oldalánál. Az első állandó híd a Kossuth híd volt, mely a Szabadság híd megnyitásáig (1946. augusztus 20.) az egyetlen volt Budapesten. A hidat Hilvert Elek és Misléth Endre tervei alapján készítették el. A híd rekordgyorsasággal, mintegy hét hónap alatt készült el. A hidat a gyalogos forgalom számára 1946. január 15-én, az autóforgalomnak január 18-án nyitották meg. 1956 tavaszán elzárták a járműforgalom elől és 1960 tavaszán megkezdték a bontását. A bontást 1963. január 2-án fejezték be. A Kossuth híd gyors megépítése a II. világháború utáni újjáépítés jelentős mérföldköve volt. Emlékét budai hídfője helyén emléktábla őrzi. " Budapest lexikon
Elszaladt 68 év:


3 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Kedves Éva!
Az Isten éltesse még nagyon sokáig!
Ismét egy nagyon jó cikk! :)
A hírmorzsáról pedig: az Anyukám nemrégen töltötte a 6. X-et és a születési évéről készíttettünk számára "könyvet"-nagyon jó dolog ilyeneket, ennyi év távlatából visszanézni. :)

ÉvaZsuzsanna írta...

Köszönöm! Szállnak az évek. Amikor 30 éves voltam, kisebbik lányom nagyon kedvesen azt mondta: "Édesanya, te nem nézel ki, csak 29 évesnek."
Tegnap az ortopédiai rendelőben az ötven év körüli főorvos úgy fogadott: "Miben segíthetek Vajda néni?" - Ámultam, aztán megmondtam...

ÉvaZsuzsanna írta...

Mi volt 1945-ben Budapesten? http://w3.osaarchivum.org/galeria/index_hu/sites/ostrom/tablo5.html