2012. jan. 22.

Kiállás Magyarországért

"Ne bántsd a magyart!" -majdnem félezer éve sikoltotta világgá a törökverő Zrínyi Miklós költő és hadvezér, majd, hogy késő századok se felejtsék, Kodály írt nagyhatású kórusművet Zrínyi szózata címmel.
Többszázezres tömeg áradt tegnap délután és koraeste enyhe, szélcsendes időben végeláthatatlan sorokban, fiatalok, öregek, gyerekek, tolókocsisok, babakocsisok, rolleres apróságok, apjuk nyakában ülő kicsik, szülők, nagyszülők, unokák.
Két órán át álltunk a rendkívül széles Alkotmány utca sarkán, ahol a tömött sorokban vég nélkül áradó tömeg látványa megrendítő volt.
Méltóságteljes menet vonult a parlamenthez népdalokat, Kossuth-nótákat, a Magyar szentek himnuszát ( Isten, hazánkért térdelünk elődbe) énekelve, többször skandálva: két-har-mad, két-har-mad.
Végül a Szózat eléneklése után ki-ki hazament. Méltóságteljes, felemelő kiállás a kormány és Orbán Viktor mellett.

„Elfussunk? nincs hová, sohun másutt Magyarországot meg nem találjuk, senki a maga országából barátságunkért ki nem mégyen, hogy minket helyheztessen belé. A mi nemes szabadságunk ez ég alatt sohun nincs, hanem Pannóniában. Hic nobis vel vincendum, vel moriendum est” (Zrínyi Miklós)

Az eső is csak akkor kezdett esni, a szél feltámadni, amikor már véget ért a demonstráció, itthon néztük a tévé tudósításait....






1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csodálatos volt! Énis ott voltam,
nagy kár lett volna ebből kimaradni!
Puszi Szilvi