2010. márc. 15.

Azértsem nyitok Bécsben cukrászdát!



Budapest, Szabadság tér az egykor itt állott Újépület helyén 1848/49-es mártíremlékmű:
A Dózsa Farkas András által 1934-ben készített bronzüst kőből faragott talapzatának felirata:
AZ EGYKOR ITT ÁLLÓ ÚJÉPÜLET UDVARÁN ÁLDOZTÁK ÉLETÜKET AZ 1848/49. ÉVI SZABADSÁGHARC VÉRTANÚI A HAZA SZABADSÁGÁÉRT ÉS FELTÁMADÁSÁÉRT
A bronzüstön körbefutó szöveg Arany Jánostól idézve:
VISSZA NEM FOLY AZ IDŐNEK ÁRJA, ELŐRE DUZZAD FELTARTHATLANÚL





Március 15-e ürügyén:
Noszlopy Németh Péter: "A török uralom utáni időkben a győzedelmes osztrák császárság úgy tekintette Magyarországot, mint az osztrákok, a németség legtermészetesebb terjeszkedési területét. Ennek a gondolatnak hívei természetesen igyekeztek minden nyomát eltüntetni annak, hogy Magyarország esetleg az osztrákokénál is magasabb rendű kultúrával rendelkezhetett valaha.
Elnyomtak, pusztítottak minden fellángoló magyar kultúrtörekvést. Már Lipót császár a jelentősebb várak felrobbantásával, lerombolásával megkezdte a régi kultúrépítkezések javának pusztítását. Először még a törökök esetleges újabb foglalásainak meggátlása volt a felhozott ok, később, a Rákóczi szabadságharc leverése után, az újabb ellenállási gócok megelőzésének ürügyével pusztították a régi magyar kultúrmaradványokat, majd az 1848-as szabadságharc is újabb alkalom volt erre.
Jogosan tételezhetjük fel tehát, hogy Buda várának visszafoglalásától a kiegyezésig az osztrákok tervszerűen pusztították a régi magyar kultúrára utaló nyomokat. Sok mindent romboltak le a tatárok és a törökök is, de a "planírozást", a nyomok teljes eltüntetésének befejező műveleteit az osztrákok végezték.
Adatok szólnak arról, hogy az ősi Buda nyomait a törökök tüntették el, hogy földdel egyenlővé tették a helyét is, de az, hogy e régi királyi vár és város helyét a mai Óbuda területén kellett máig is keresni, hogy a régi kultúrközpont valódi helyét a nép tudatából kiölték, ez már a magasabb rendű osztrák ténykedés eredménye kell legyen. Erre a céltudatos osztrák törekvéseknek bőven volt ideje az említett kor kétszáz éve alatt."

A dal: http://www.youtube.com/watch?v=9T-FOnVlPMY

Juhász Ferenc: Himnusz töredék (1972)

Emeld föl fejedet büszke nép!
Viselted a világ szégyenét!
Emeljed magasba kis haza,
te, az elnyomatás iszonya!
Emeld föl szívedet nemzetem:
Lángoljon a világegyetem!

2 megjegyzés:

Nyárády Károly írta...

Bécsben én sem fogok semmiféle kávéházat nyitni!
Ezt megígérem! :-D

Farkas Molnár Péter írta...

Neked is áldott Húsvétot, és köszönöm a rendszeres látogatást.
(Még mindig nem tudok válaszolni a megjegyzéseidre a saját blogomon, és nem tudom, hol a hiba.)