2010. jan. 13.

Utazzunk Kubába

Csúnya, esős, borús időben virtuális utazásra hívom az idetévedőket. Nem a tengerparti fövenyen koktélszürcsölgetésre, hanem Yoani Sanchez meghívására az Y Generációhoz, alább világhírű blogjából idézek:

"Gyere és éld át!
A megannyi turistáknak szóló reklám hatására eszembe jutott egy újabb turistacsalogató ötlet. Nem az ország természeti szépségeinek vagy történelmi épületeinek megtekintésére invitálna. A kampány szlogenje az lenne hogy “kuba testközelből”, amely persze valószínűleg nagyon hamar érdektelenségbe fulladna. Gyere és éld át!, hirdetné az adagokra szóló jegyfüzet, amelyet minden, a kaland iránt érdeklődő résztvevő kézhez kapna.
A szállás nem olyan luxushotelekben lenne, mint amilyeneket Varadero és Cayo Coco strandjain találni. Az idegenvezető Centro Habana koszos szobáiban, Buena Vista szegényes bérházaiban, és a hurrikánok által hontalanná tett embereknek fenntartott zsúfolt tömegszállásokon biztosítaná a látogatók lakhatását. Az útra befizető érdeklődők nem használhatnának konvertibilis pesot és kéthetes tartózkodásuk alatt a kubai átlagfizetés erejéig, azaz 300 kubai peso értékben állna rendelkezésükre költőpénz. Így aztán nem engedhetnék meg maguknak sem a valutás taxikat sem pedig a bérautókat; kénytelenek lennének a tömegközlekedést igénybe venni.
Az utazásra vállalkozók nem járhatnának étterembe, ehelyett napi ellátmányként nyolc deka kenyeret kapnának. Talán szerencséjük lenne, és az út vége előtt még hozzájuthatnának fél kiló halhoz. Ahhoz, hogy az ország egy másik megyéjébe eljussanak nem használhatnák a Viazul kényelmes buszait, de a jegypénztárak előtti három napos sorbanállás helyett már egy napnyi ácsorgás után megkapnák jegyeiket. Hajóra nem szállhatnának, szörföt nem bérelhetnének, - még végén 90 mérfölddel arrébb sodródnának a “karibi paradicsom”-tól .
A nyaralás végén, a vakmerő turisták jutalma egy oklevél lenne, amely bizonyítaná a hogy ők a “kubai valóság ismerői”, ám ahhoz, hogy az általunk élt abszurd “hétköznapokhoz szokottak”-nak nyilvánítsák őket, még el kéne jönniük párszor. A résztvevők lefogyva, s szomorúan térnének haza, ahol kiéhezve vetnék rá magukat a helyi boltok kínálta élelmiszerekre, de legfőképpen hányingert éreznének az utazási hirdetésektől. Azoktól, amelyek Kubát mulatt szépségekkel, rummal, zenével és tánccal reklámozzák, amelyek eltakarják a romokra, a frusztrációra és mindarra a fásultságra nyíló kilátást amelyet ők megismertek és megéltek.
Der Beitrag wurde am Martes, den 20. Enero 2009"

Nincsenek megjegyzések: